Obrada hitnih oftalmoloških stanja

Rapidnim porastom kućnih ljubimaca pogotovo u većim urbanim sredinama, svakodnevno se u veterinarskoj praksi susrećemo sa malim kućnim životinjama osobito sa psima i mačkama.

Hitna oftalmološka stanja kod pasa i mačaka sve su učestalija te zahtjevaju promptno i stručno reagiranje s obzirom da je vrijeme djelovanja i stručnost veterinara od presudne važnosti pri očuvanju normalne funkcije vida kod pasa i mačaka.

Vlasnici kućnih ljubimaca od veterinara traže da bolesna životinja bude što stručnije i kvalitetnije zbrinuta, te da nakon sanacije ozljede ili nekog drugog hitnog stanja oporavak bude što kraći, a vid očuvan.

S obzirom na sve navedeno problematika zahtjeva iznimno dobro poznavanje anatomije, fiziologije, dijagnostike, terapije i indikacija za operativnom sanacijom.

U svrhu liječenja postoji niz načina, a učestalo se pronalaze novi. Zato je radi boljeg saniranja urgentnih oftalmoloških stanja potrebno poznavati sve metode liječenja te ih kvalitetno primjenjivati.

U hitna oftalmološka stanja spadaju: penetrirajuće ozljede oka, proptoza oka, akutne abrazije ili čir rožnice, strana tjela u oku, akutni iritis, hifema, descemetocele, traumatske ozljede oka, teške traume bulbusa, oštećenja, razderotine vjeđe, akutni glaukom, orbitalni celulitis, ozljede rožnice, ozljede oka kemikalijama, nagli gubitak vida.

Primjeri iz prakse: